LAND ROVER EV

Wat wilt u weten over elektrisch rijden
met Land Rover?

 

Elektrisch rijden is aan een stevige opmars bezig en nu al niet meer weg te denken uit de autowereld. Eerder berichtten we al dat ook Jaguar Land Rover vol gaat inzetten op elektrificatie van nieuwe auto’s. Land Rover EV gaat u steeds vaker zien en horen. EV staat trouwens voor Electric Vehicle. Bij Munsterhuis kunt u terecht voor alles rondom elektrisch rijden met Land Rover.

Een electric vehicle (EV) is in basis niet heel anders dan een ‘gewone’ auto met verbrandingsmotor. Toch is het in het begin vaak even wennen. De zintuigen reageren in een EV anders dan u waarschijnlijk gewend bent. Een groot verschil is namelijk het geluid, want een elektrische auto is relatief stil. Als overgang naar volledig elektrisch heeft Land Rover een mooie tussenoplossing in de vorm van een hybride.

 

 

Veel gestelde vragen

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen?

Niet iedereen kan thuis of op de parkeerplek een laadpaal laten installeren. Gelukkig komen er steeds meer openbare laadpunten bij. Voor een zo actueel mogelijk overzicht gaat u naar: www.oplaadpalen.nl. Het is altijd goed om bij uw gemeente na te vragen of er mogelijkheden zijn, aangezien ook gemeentes hier steeds meer mee bezig zijn. Meer hierover vindt u op: www.laadpaalnodig.nl.

Is het veilig om thuis de auto op te laden?

Daar mag u wel van uitgaan, als u tenminste een laadpaal heeft laten installeren. Zowel het laadpunt als de installatie moeten voldoen aan strenge regelgeving. Laat het laadpunt daarom installeren door een erkend installateur. Let op: laad uw auto nooit op via een gewoon stopcontact. Dit kan teveel vermogen vragen waardoor verhitting kan ontstaan met als gevolg kortsluiting en/of brand.

Is opladen in het buitenland ook gewoon mogelijk?

Gelukkig is dat meestal geen probleem, zolang er maar elektriciteit is. En een laadpaal natuurlijk. Maar het is niet zo dat elk land een andere aansluiting heeft, zoals dat soms wel het geval is met een gewone stekker of stopcontact. Binnen Europa is afgesproken dat de Mennekes 2 stekker over het algemeen de standaard is.

Hoe snel is de accu opgeladen?

Dat is afhankelijk van een aantal zaken: 

• Hoeveel vermogen levert de laadpaal? 
• Welke laadsnelheid kan de auto aan?
• Is de accu helemaal leeg? (en moet deze helemaal vol?) 

Niet iedere laadpaal levert evenveel vermogen. Zo zit er vaak verschil tussen je eigen oplaadpunt thuis en een openbare laadpaal. Ook bestaan er snelladers, die zorgen ervoor dat de accu’s nog sneller zijn opgeladen. Het vermogen van een thuislader is afhankelijk van de elektriciteitsaansluiting in uw woning. Vaak is dit 3,7 kW. Bij modernere woningen kan dat drie keer zoveel zijn. Bij 3,7 kW duurt het volledig opladen van uw auto tussen de 10 en 20 uur. Bij een moderne woning kan dat dus tot drie keer zo snel. Het opladen bij een openbaar laadpunt duurt tussen de 4 en 10 uur. Die laadpalen hebben vaak een aansluiting van 11 kW. Daarnaast zijn er nog snellaadstations. Die kennen een vermogen van maar liefst 75 kW. Het opladen gaat dan aanzienlijk sneller. Zo’n snellader doet zijn werk totdat de accu maximaal 80% is geladen. Als de accu nog 10% geladen is, dan duurt het opladen naar 80% ongeveer 40 minuten. Een lege accu volledig opladen kost het meeste tijd. Maar vaak heeft de accu nog wel wat vermogen. Bovendien is het niet altijd nodig om hem volledig op te laden. Hier kunt u rekening mee houden in de planning. Hoeveel kilometers moet u rijden? Wanneer kan de auto weer aan de lader en voor hoe lang?

 

Hoeveel kost het opladen van een elektrische auto?

Ook dat is weer verschillend per laadpunt. Laadt u uw auto thuis op? Dat is meestal wel de goedkoopste optie. Dan betaalt u per kWh rond de € 0,22. Dat is dus de prijs van elektriciteit. U dient wel vooraf een laadpunt aan te schaffen. De prijzen voor het opladen bij een openbaar laadstation verschillen nogal. Het is afhankelijk van de locatie en het verschilt ook per aanbieder. Maar bij een openbaar laadstation kunt u uitgaan van ongeveer € 0,35 per kWh. Gaat u naar een snellaadstation? Dan bent u mooi vlot klaar, maar daar betaalt u ook naar: ongeveer € 0,65 per kWh.