faq land rover

veelgestelde vragen over land rover.

veelgestelde vragen over land rover

Land Rover is een bijzonder merk met een rijke geschiedenis. Vanaf 1883 al bestond het merk Rover als fietsenfabrikant. Later werden hier motorfietsen aan toegevoegd en in de jaren dertig van de vorige eeuw begon Rover ook met het produceren van personenauto's. Het was pas na de oorlog dat de gebroeders Wilks besloten het roer om te gooien. In 1948 werd de Rover fabriek omgebouwd en creëerden de broers een terreinwagen voor de gewone mens: de Land Rover. Hiermee is Land Rover het op één na oudste terreinwagenmerk ter wereld. Daarnaast lanceerde Land Rover in 1969 al de eerste SUV ter wereld: de Range Rover. Een merk met een echt verhaal dus. Niet verbazend dat er veel vragen zijn over Land Rover. Daarom hebben wij op deze pagina de meest gestelde vragen onder elkaar gezet. Mocht u nog andere vragen hebben, neem dan gerust eens contact met ons op. Onze experts zijn echte Land Rover enthousiastelingen. Ze delen graag hun kennis en helpen u verder met al uw vragen. 

Wat is het verschil tussen een Land Rover en een Range Rover?

 

Veel mensen vragen zich af wat nou precies het verschil is tussen een Land Rover en een Range Rover. Het verschil is simpel. Land Rover is het merk dat de Range Rover serie produceert. Naast de Range Rover serie produceert Land Rover ook de Land Rover Discovery, de Land Rover Discovery Sport en de Land Rover Defender. De Range Rover serie bestaat daarentegen uit de Range Rover, de Range Rover Sport, de Range Rover Velar en de kleinere Range Rover Evoque. Voor deze modellen wordt dus niet eerst het Land Rover merk benoemd, maar de merknaam wordt in deze gevallen vervangen door Range Rover. Land Rover is dus het Britse automerk dat al deze modellen produceert. Met Range Rover worden de modellen bedoelt die in de Range Rover serie van Land Rover vallen.

Waar komt Land Rover vandaan?

 

Het merk Land Rover komt uit Groot Brittannië. Het merk is ontstaan uit Rover, een Brits auto-, fiets- en motorfietsmerk dat was opgericht in 1883. In 1904 bouwde Rover de eerste auto en in 1948 werd het merk Land Rover opgericht door de Britse broers Maurice en Spencer Wilks. De productie van Land Rover startte dus ook in Engeland, maar er werden al snel Land Rovers in licentie gebouwd in onder andere Australië, Spanje, België en Duitsland. 

Tegenwoordig vindt de productie van Land Rover nog steeds grotendeels plaats in het Verenigd Koninkrijk. Met maar liefst 8 fabrieken voor onderzoek en ontwikkeling, productie en assemblage van voertuigen blijft Land Rover een echt Brits product. Daarnaast worden de terreinwagens van Land Rover ook op andere plekken in de wereld geproduceerd. Zo vind er productie plaats in Brazilië, China, India en Slowakije. 

Welke Land Rovers zijn er?

 

Momenteel produceert Land Rover zeven verschillende modellen. Dit zijn de Range Rover, de Range Rover Sport, de Range Rover Velar, de Range Rover Evoque, de Defender, de Discovery en de Discovery Sport. Genoeg modellen dus om te zorgen dat er altijd een Land Rover beschikbaar is die aansluit bij uw wensen. In het verleden werden er echter nog meer modellen geproduceerd die nu niet meer nieuw worden aangeboden. Zo bestond de Land Rover range ooit ook uit de Discovery 1, 2, 3 en 4, de Freelander 1 en 2, de Range Rover P38A en de Land Rover Series I, II en III. Hoewel deze modellen niet meer worden geproduceerd, wil dit natuurlijk niet zeggen dat deze Land Rovers nergens meer rond rijden. Land Rover zijn immers zeer betrouwbare auto's die gemaakt zijn voor ieder avontuur. Mocht u dus een ouder model op het oog hebben, neem dan eens contact op met een van onze experts. We helpen u graag verder met uw zoektocht naar uw ideale Land Rover.

Wat is de grootste Land Rover?

 

Land Rovers zijn over het algemeen grote auto's. De grootste Land Rover is de Land Rover Defender 130 die in 2022 op de markt is gebracht. Deze grote terreinwagen is maar liefst 5358 mm lang, 1996 mm breed en 1970 mm hoog. De Defender 130 is dan ook beschikbaar met 7 zitplaatsen en biedt een ongekende hoeveelheid comfort en ruimte aan de binnenzijde. Na de Land Rover Defender 130 is de nieuwe Range Rover uit 2022 de grootste auto in de Land Rover range. De long wheel base versie van de Range Rover is 5252 mm lang, 1990 mm breed en 1870 mm hoog. De reguliere versie van de Range Rover vinden we op plek drie met een lengte van 5052 mm en gelijke breedte en hoogte als de long wheel base variant. 

Wat is de kleinste Land Rover?

 

Ondanks dat Land Rover veel modellen levert die de bestuurder en passagiers een zee van ruimte bieden, produceert Land Rover ook een aantal kleinere modellen. Het kleinste model is de Land Rover Defender 90. Deze compacte 3-deurs off-roader kan zowel als zakelijke als particuliere variant gelevert worden en is 'slechts' 4323 mm lang, 1996 mm breed en 1974 mm hoog. Naast de Defender 90 is ook de compacte Range Rover Evoque een kleiner model. De Evoque meet 4371 mm lang, 1904 mm breed en 1649 mm hoog en is daarmee meteen wel de smalste en laagste Land Rover. Tenslotte is ook de Land Rover Discovery Sport een wat kleiner model met 4597 mm in lengte. De Discovery Sport is 1920 mm breed en 1727 mm hoog. Hiermee zijn ook de kleinste Land Rover modellen geen hele kleine auto's, waardoor u in een Land Rover altijd kunt genieten van voldoende ruimte in het interieur.

 

Hoe lang bestaat Land Rover?

 

Al vanaf 1883 bestond het merk Rover als fietsenfabrikant. Later werden hier motorfietsen aan toegevoegd en in de jaren dertig van de vorige eeuw begon Rover ook met het produceren van personenauto's. Het was echter pas na de Tweede Wereldoorlog dat de gebroeders Wilks besloten het roer om te gooien. In 1948 werd de Rover fabriek omgebouwd en creëerden de broers een terreinwagen voor de gewone mens: de Land Rover. Het merk Land Rover is dus opgericht in 1948. Dat wil zeggen dat het merk Land Rover in 2023 75 jaar bestaat. Hiermee is Land Rover het op één na oudste terreinwagenmerk ter wereld. Persoonlijk kunnen we niet wachten tot 2048, wanneer Land Rover zelfs 100 kaarsjes mag uitblazen en het merk een bestaan van een eeuw kan vieren. 

 

Wie is eigenaar van Land Rover?

 

Hoewel Land Rover nog altijd grotendeels in het Verenigd Koninkrijk wordt geproduceerd, heeft het merk door de jaren heen verschillende eigenaren gehad. Na de oprichting van Land Rover in 1948 werden de Land Rovers lange tijd door Rover geproduceerd. In 1986 werd de Rover Group een onderdeel van British Aerospace, dat in 1994 werd overgenomen door BMW. In 2000 splitste BMW Land Rover af en verkocht het Britse automerk aan de Ford Motor Company. Deze laatste verkocht het merk in april 2008 aan het Indiase Tata Motors van de Tata-groep. Sindsdien is Land Rover samen met Jaguar Cars ondergebracht in de dochteronderneming Jaguar Land Rover. Momenteel is Thierry Bolloré de CEO van Jaguar Land Rover. 

 

Welke Land Rover heeft 7 zitplaatsen?

 

Bent u op zoek naar een Land Rover waar u het hele gezin in mee kan nemen? Tegenwoordig zijn er steeds meer Land Rovers beschikbaar met 7 zitplaatsen. Enkel de Land Rover Defender 90 en de Range Rover Evoque zijn niet beschikbaar als zevenzitter. De overige modellen verschillen enigszins in hoe gemakkelijk ze te verkrijgen zijn met een groter aantal zitplaatsen. Zo biedt de Range Rover Velar genoeg ruimte voor 7 zitplaatsen, maar dit komt zelden voor. Vindt u in Nederland een Velar met 7 zitplaatsen, dan is deze waarschijnlijk uit Engeland geïmporteerd. Ook de Range Rover Sport en de Defender 110 worden niet standaard aangeboden met 7 zitplaatsen. Toch beschikken deze modellen wel over de capaciteit om 7 zitplaatsen te hebben en zijn ze optioneel uit te breiden met 2 extra plaatsen achterin de auto. Om de nieuwe Range Rover te rijden met 7 zitplaatsen zult u de long wheel base variant moeten aanschaffen. Alleen deze versie wordt namelijk aangeboden met 7 volwaardige zitplaatsen. Voor de Land Rover Discovery en Discovery Sport kunt u wat makkelijker kiezen voor meer zitplaatsen. Deze wordt ook geleverd met 7 volwaardige zitplaatsen. Bent u echt op zoek naar een auto met genoeg ruimte voor een groot gezin, familie of vriendengroep? Dan is de Land Rover Defender de ideale kandidaat. Deze Land Rover is namelijk vrij beschikbaar met maar liefst 8 volwaardige zitplaatsen.

 

Welke Land Rover is elektrisch?

 

In het kader van elektrisch rijden biedt Land Rover verschillende opties. Zo zijn er mild hybride modellen (MHEV) en plug-in hybride modellen (PHEV). De MHEV modellen maken gebruik van een kleine elektromotor de brandstofmotor ondersteunt tijdens het rijden en wordt opgeladen wanneer de auto rijdt. De PHEV hebben een krachtigere elektromotor die bij een laadpaal of laadstation kan worden opgeladen. Deze modellen maken op korte stukken gebruik van de elektromotor en schakelen voor langere afstanden over op de brandstofmotor. 

Momenteel zijn bijna alle modellen verkrijgbaar in zowel MHEV als PHEV. Alleen de Land Rover Discovery is enkel beschikbaar als MHEV en dus niet als plug-in hybride. Echter is de Land Rover Discovery Sport wél beschikbaar als PHEV, waardoor ook voor die klasse een alternatief mogelijk is. 

Vanaf 2024 voegt Land Rover ook volledig elektrische modellen toe aan de range. U kunt dan kiezen voor de eerste van de zes nieuwe, volledig elektrische Land Rovers. Dit is een belangrijke stap in de visie van Land Rover om vervuiling drastisch terug te dringen en een werkelijk duurzame toekomst te realiseren.

 

Heeft u nog meer vragen?

 

Heeft u na het lezen van deze pagina nog meer vragen over Land Rover? Of misschien bent u geïnteresseerd in de aanschaf van een nieuwe of gebruikte Land Rover en wilt u daar meer over weten. U kunt hoe dan ook altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als officiële Land Rover dealer in de regio staan we u graag te woord. Onze medewerkers zijn speciaal opgeleid tot Land Rover specialisten en zijn echte enthousiastelingen. Ze zullen u dus graag verder helpen. Liever een persoonlijk gesprek? Kom dan eens langs bij onze showroom in Hengelo. Onder het genot van een goede kop koffie nemen we dan de tijd om al uw vragen te beantwoorden. Klik op de button hieronder om onze contactgegevens te bekijken of om direct contact met ons op te nemen.